måndag 28 december 2009

Oktober





Köpte Oktober av Cannie Möller efter att ha lyssnat på henne på SVD bokens dag. Har läst ungefär hälften. Upprinnelsen i boken är en gruppvåldtäkt.

"Det var jag som hittade dig, ljuger han. För det var så han skulle vilja att det var. Att han inte varit där när det hände. Att han bara råkat komma förbi, Att han gått genom parken, råka snedda förbi buskaget där hon låg.
Att hon var naken blev ännu tydligare för att ena skon satt kvar på henne. En vit gymnastiksko
."

Efter detta rullas historien upp ut olika synvinklar och med ett växlande tidsperspektiv, som nog kräver lite av läsaren. Berättelsen är rappt berättad med en luftig text. Rubriker berättar för läsaren vilken karaktär vi läser om, men inte alltid det exakta tidsperspektivet.

Vi möter Lassie, en stark tjej, som var den som blev våldtagen. Johan, hennes bästa vän, en kille som står inför upptäckten att han är attraherad av killar. Det är de här två jag i alla fall tycker är de starkaste karaktärerna. Sedan har vi gänget som våldtog Lassie, som Johan är en sorts hangaround till. Det är Matte, ledaren, som är den typiska förtyckaren som har svag självbild. Adam, som är osäker och som kanske har känslor för Johan, känslor som i så fall är besvarade.

Hittills i boken så får vi en bakgrund till karaktärerna och deras livssituation. Återigen bara ett fåtal vuxna värda någonting, tex Johans föräldrar. I övrigt, som ofta i ungdomsromanens värld, lyser de mest med sin frånvaro.

Jag är nyfiken på hur allt kommer att rullas upp. Det är ingen munter historia direkt och det har jag märkt i andra böcker av Cannie Möller. Kanske är det så att viljan att lära ut om livets alla dilemman kräver starka, mörka exempel för att på rätt sätt bli beskrivna, eller dragna till sin spets. Den här boken tror jag att både tjejer och killar kan läsa. Det finns många karaktärer att läsa in sitt eget liv i.

Inga kommentarer: