fredag 20 mars 2009

Fokus på rätt saker

Fredag. Trött. Glad. Hitta kraft i kraftlösheten. finns alltid människor som kan ge dig kraft. Vilja. Ork. glädje. Här lite om vad som gett mig detta denna vecka.

Tisdag: bokcirkel. Det blev diskussioner utifrån Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Diskussionen kretsade kring kvinnoförtryck och Talibaner och smärtan i att se att detta förtryck kan utföras och pågå i religionens namn. Boken väckte starka reaktioner och det med rätta. Undrar om män läser den? Kan tänka mig att det kan bli en tankeställare. En bokjunta istället för en syjunta. Underbart, borde vara en rättighet att få diskutera böcker och dricka te.

Onsdag: Med hjärtat för boken Berwaldhallen - Dorothea Bromberg hade bjudit in till en kväll med författare och musik. Några av de som var där var: Sara Paborn och Conny Palmkvist som båda pratade om sina nya böcker och sen Patricia Tudor Sandahl, Helge Skoog, Marit Paulsen mfl. Det var som att se en bra talkshow om böcker med intressanta personer och förstås genomsyrades allt av kärleken till ord och böcker. Det är en njutning av lyssna på begåvade ordkonstnärer. Det var stimulerande och inspirerande precis som böcker och ord skall vara. Detta vore en underbar idé till ett TV-program!

Har läst lite i Coraline av Neil Gaiman. Fantastiskt och fantasifullt. Coraline är en liten flicka vars familj flyttar in i ett gammalt hus med ett antal lägenheter. Hon går på upptäcktsfärd i huset och hittar en gammal igenmurad dörr, en parallellvärld. Sedan försvinner hennes föräldrar plötsligt och nu hålls Coraline fången i denna parallella värld. Ganska vanligt grundkoncept, men Neil Gaimans fantasi lyfter berättelsen som är enkel, full av humor och svart på en gång.

Har skrivit lite här om min ambition att starta ett nätverk för Svensklärare i min kommun. I dag har jag fått hjälp av en kollega som driver något liknande för matematik. Fick ut en inbjudan via hennes nätverk och sedan har hon pratat om detta på kommun. det har börjat röra på sig. Redan under dagen har jag fått respons och t.o.m förslag på lämplig föreläsare. Tänk att få träffa ett gäng engagerade lärare som avsätter sin tid till att utveckla ämnet. Jag vet att sådant här tar extra tid, men det är detta som ger kraft och energi också.

Arbetsveckan har varierat från outhärdlig till underbar, precis som det alltid är när du arbetar med ungdomar och allt vad det innebär. Emmerich Roth var på skolan i måndags och pratade med årskurs 7, en fantastisk man som överlevde förintelsen. Han pratade om det stora i att välja. Kärlek eller hat. Du har alltid ett val.

Inga kommentarer: