söndag 14 februari 2010

Djävulens Märke



Djävulens märke av Magnus Nordin. Började läsa i går och fastnade direkt. Det här är boken jag önskade jag att jag hade skrivit.


Miljön är till stor del skolan. Hanna, 9C:s lärare är sjukskriven efter ett sammanbrott. Hanna förlorade sin familj i en drunkningolycka och behövde samla sig efter att ha fått ett sammanbrott inför sin klass. Klassen mår så klart inte bra efter detta och blir en jobbig grupp av handskas med. In kliver Malin. Ung, vikarie som fångar alla elever och får de att prestera långt över sina förmågor. Så långt så väl! Alla lärare vill väl lyckas som Malin. Hon får Jonathan som nästan aldrig är i skolan att komma och att leverera, klassen är i tid osv. Hon vänder den negativa trenden.

Hanna kommer tillbaka och Malin försvinner. Klassen saknar henne och tar såklart ut detta på Hanna. En morgon hittar eleverna Hanna död i klassrummet och på tavlan står det. "Jag kunde inte rädda dem". Polisen ser detta som ett självmord och texten handlar om sorgen efter familjen. Eller?

9C får sin Malin tillbaka och åker på teambuilding. Men det händer saker: En mystisk katt besöker Jonathan på nätterna, Ella hör röster i huvudet, människor vågar och gör saker de aldrig gjort förut. Vem är egentligen Malin?

Enkelt, fångande spännande och riktigt BRA!

"Hannas kropp hängde vid ena väggen i en sned vinkel så att huvudet vilade mot ena axeln och armarna hängde rakt fram med utspärrade fingrar. Det såg ut som om hon hade försökt sträcka sig efter något hon tappat på golvet, men aldrig lyckats nå. Knäna neg och hälarn apå henne skängor släpade i golvet. Det enda som hindrade kroppen från att falla till golvet var en lila halsduk som knutits fast i fönsterhandtaget strax ovanför den sträckta nacken. Ida vände sig bort från synen och begravde huvudet i min axel. Hon skakade och grät hysteriskt" (sid 171)

Inga kommentarer: