torsdag 11 februari 2010

Om lärarutbildningen

Bra initiativ tas nu i propositionen kring den ganska omfattande skolreformen. Jag själv går nu en utbildning för att på sikt bli handledare för lärarstudenter och i höst blir det 7,5 hp på Stockholms universitet. Detta är en bra kvalitetssäkring och en viktig del i lärarutbildningen.

I dag skriver Tobias Krantz om den nya lärarutbildningen. Så många som 10 av 26 högskolor hotas förlora rätten att examinera om de inte når upp till de nya kvalitetskraven. Då kanske fokus kan handla om vår akademiska kompetetens, så att vi äntligen når en balans i all den fokus det har varit på det sociala delen av vårt arbete. Den delen har tillåtits växa över alla breddar på bekostnad av vår tid och energi att utveckla undervisningen.

Det är positivt att lärarutbildningen får lite högre krav och tydlighet. Efter detta måste vi reformera skolledarnas arbete att styras bort i från ekonomi till att pedagogiskt forma verksamheten. Skolan behöver kompetenta pedagogiska ledare om utvecklingen ska gå framåt. Kanske en tydligare tjänst som just pedagogisk ledare skulle kunna införas?

Inga kommentarer: