onsdag 24 februari 2010

Nätverksträff igen

Inpiration, givande samtal och möten med generösa och engagerade kollegor från andra skolor. Det är vad nätverkandet innebär för mig.

I dag träffades vi och hade nätverksträff. Vi var två kollegor från skolan och två från andra skolor, inte så många men det gav ett tillfälle att sitta ner och verkligen tala pedagogik. I dag pratade vi om hur olika behov våra elever har eftersom de arbetar med elever med typer av inlärnings- och eller funktionshinder. Vi på min skola har en annan verklighet med helklasser och en ganska stor andel elever med svenska som andraspråk. Intressanta perspektiv och vi har alla genomfört årets nationella prov i svenska. Diskuterade den muntliga delen som går ut på att analysera textstycken i par och presentera en analys, samt läsförståelseprovet. Vi pratade kort om hur vi lade upp proven och hur bedömningen såg ut. Vi tänker ganska lika och trots allt är dessa prov bara en av de bedömningar vi gör och har som betygsunderlag.

Nästa nätverksträff ska vi mer konkret ta elevexempel från läsförståelseprovet för att se om vi bedömer på ett likvärdigt och rättssäker sätt. Detta kan bara ett fåtal exempel som diskuteras faktiskt visa. Läsförståelseprovet är ganska svårt och det kräver en hög nivå av läsförsåelse. Hur länge till är det ens aktuellt att testa våra elever på just denna typ av läsförståelse? Hur fångar vi elevernas nutida, vardagliga, ofta digitalt baserade läsförståelse? Den består sannerligen inte bara av skönlitterära texter i dag, tvärtom. Detta kan i högre grad behöva avspeglas i provet. På sikt kommer denna utveckling få konekvenser även för utformningen av läsförsåelseprov. Det här pratade vi om ett bra tag.

Jätteroligt att mitt i en väldigt stressad arbetssituation komma upp till ytan och hämta andan.

Stressen. reflekterar över detta i sportlovstider när jag vet att upp till 4 dagar av de 7 minst kommer helt eller delvis avsättas för att jobba i kapp. Vilket är skönt, men kanske inte så hälsosamt med tanke på att tiden är inarbetad....

Nåväl - som Maud Olofsson sade: Den som har roligast vinner!

Inga kommentarer: