lördag 27 februari 2010

Biovecka



Har sett Snabba Cash, filmen byggd på boken av Jens Laipidus. Jag gillade det här. Snabbt, fyllt av action och spänning. Under ytan ligger dock vissa moraliska aspekter och en finger visning om vad ett liv i den hör miljön med snabba cash och kriminalitet kostar. Priset är högt. Tyckte skådespelarna var bra. Den jag känner mest för är JW som lever dubbelliv som handelsstudent i de finare kretsarna och dras in i brottslighet. Han är egentligen en ganska medellös bondpojk från Värmland. Hans syster försvann fyra år tidigare. I boken antyds det att hon hade rört sig i Stureplanskretsar, men inget om detta i filmen. Det är synd för detta är ett intressant tankespår som bakgrund till motivet och drivkraften som JW har, den är stark. Sedan kan jag väl som extremt plikttrogen och ärlig vanlig kvinna känna en ganska stark känsla av. Snälla. Väx upp, skaffa ett jobb och sluta snylta på andra.




I tisdags såg jag en annan film. Shutter Island. Boken heter Shutter Island och på svenska Patient 67 och den skrevs av Dennis Lehane. Det första jag vill uppmana dig till är att läs boken.

Nåväl, Martin Scoresese regisserar och en utmärkt Leonardo Di Caprio spelar huvudrollen. Han gör det otroligt bra. Han ÄR en gudabenådad skådespelare och blir bara bättre och bättre.

1954, Shreiff, Teddy Daniels anländer till Shutter Island och mentalsjukfängelset Aschcliffe Hospital. Där vårdas psykiskt sjuka brottslingar. Vi dras direkt in i mystik, pumpande spänning med klassisk musik och vi fattar direkt att det här är det läskigaste stället ever! Teddy Daniels ska utreda ett försvinnade. En patient har rymt. Utredningen blir inte mycket av och andra mystiska händelser gör att det handlar mer om vad Shutter Island är för ett ställe. Vem är patient 67? Utförs det medicinska experiment? Är Teddy Daniels den han utsäger sig att vara? Till slut är allt en illusion och det är riktigt läskigt. När filmen slutar funderar du på om du verkligen har fått hela sanningen och vad har egentligen hänt? Vem är Teddy Daniels? Jättebra. Jättespännande. Fängslande och sevärt.

Inga kommentarer: