torsdag 26 november 2009

Natthimmel




Natthimmel av Sofia Nordin är en ungdomsroman. Den var Augustnominerad i ungdomsklassen, men vann inte.

Boken handlar om Tilda, en ganska vanlig tonåring som har tankar om det mesta i livet. Hon funderar mycket på att våga och att bryta den tystnad som råder hemma. Det är ingen dysfunktionell familj, det bara saknas äkta kommunikation. Det är rörande att läsa hur Tilda och hennes yngre syster sitter i varsitt rum och chattar med varandra innan de kommer sig för att ta en kopp te nere i köket, ändå är det stämningsfullt och fint beskrivet.

Tildas bästa kompis Adina flyttar och Tilda undrar nu hur hon ska hitta en ny vän, för hon vet inte riktigt hur man gör. Då börjar Jesper i klassen och han är bara sig själv och det beundrar Tilda. Jesper lär Tilda att ha modet att vara sig själv och han får henne intresserad av att lajva/rollspela.

Det här är en bok om att vara vara sig själv och om vänskap. Både pojkar och flickor kan läsa den för jag tycker att Jesper tar en sådan plats att alla kan hitta någon att identifiera sig med. det är en varm, lugn och klok bok. Tilda och Jesper går att relatera till och jag blev vid läsningen väldigt förjust i dem.

" "Alltså Tilda", sa Jesper. Han lade i från sig Guitar Herogitarren och bet sig i läppen en stund innan han fortsatte. "Du vet, det är en av anledningarna till att jag gillar dig så mycket. Att jagliksom vet vem du är, att du inte kan gömma dig ens om du försöker. Det är ingenting dåligt, fattar du väl?"" (sid 223)

Vänskap är väldigt värdefullt. Alla har rätt att vara den de är. När ska vi förstå storheten i det?

Inga kommentarer: