torsdag 5 november 2009

Veronica Decides to Die

Veronica Decides to die av Paolo Coelho är den andra boken av honom jag läser. Jag har svårt för Coelho, men jag tror att den här bokens tema passade mig. Det är så oerhört viktigt att uppsaktta livet.

Boken handlar om Veronica, en ung vacker kvinna som försöker ta livet av sig. Hon vaknar på mentalsjukhuset Villette. Det är ett härligt myller av karaktärer hon möter på sjukhuset och det beskrivs inte som ditt vanliga sjukhus direkt. En grupp intagna är t.ex där frivilligt, bara för att kunna vara sig själva och kunna skylla på ett de är galna.

Läkaren på sjukhuset är ovanlig och excentrisk och Veronica utsätts för ett experiment. Läkaren berättar att hennes hjärta är skadat efter alla de sömntabletter hon tog. Hon får injektioner varje kväll. I själva verket är det den medicinen som framkallar de hjärtattacker hon får. Under detta experiment som får Veronica att komma nära döden utraderas ämnet Vitriol(som framkallar olycka) från sin kropp och därmed lär hon sig att uppskatta livet och leva fullt ut.

"This chapter of his work would be entitled: An awareness of death encourages us to live more intenesly. The girl had gone on to eliminate vitriol completely from her organism, and would quite possibly, never repeat her attempt at suicide"(sid 190)

Veronica förälskar sig i en schizofren patient som heter Eduard och de rymmer tillsammans. Veronica tror att varje dag är den sista. Boken slutar när hon vaknar upp, efter att ha varit säker på att hon skulle vara död vid det här laget och hon frågar Eduard vad som har hänt.

"Nothing said Eduard, or rather, a miracle happened: another day of life"

Inga kommentarer: