söndag 16 november 2008

Låt ljuset komma in

Söndag. Jogging och promenad - äntligen lite balans. Vädret inbjuder till att lyssna på Coldplay och Kent, lite lugnare, vemodigare toner. Vilken vecka det har varit sen sist. Jag var och överlämnade vår rapport efter skolobservationen och det gick jättebra. Nu kan jag med gott samvete lämna det bakom mig, vilket mentalt avlastar lite.

Var och såg nya Bondfilmen A Quantum of Solace i går. Tycker att Daniel Craig är en grymt bra (och otroligt snygg) James Bond, han har hittat en helt egen stil. Jag tycker kanske att Casino Royale var bättre, mer intensiv. Ett stort minus till den usla bondlåten.

Har läst boktexter som år 9 har skrivit och det är roligt - de har lärt sig en del om att tänka medan de läser. Ett axplock titlar:

Skuld av Karin Alvtegen
Mig äger ingen av Åsa Lindeborg
Prinsessan och mördaren av Magnus Nordin
En komikers uppväxt av Jonas Gardell
Alkemisten av Paolo Coelho
Hjärtats fröjd av Per Nilsson
Pojken som kallades det av David Pelzer
Nu, i morgon! av Annika Thor
Svenne av Per Nilsson
Tidsväktaren av Jeanette Winterson
Simon & Sofie av Granholm

Jag har läst 8 av dessa 11 titlar. Det är roligt att konstatera att vissa av böckerna kommer igen och verkar ingå i en sorts inofficiell skolkanon. De flesta eleverna har valt dessa titlar på egen hand.

Har läst ut Intet nu och vet inte vad jag ska tycka egentligen, det var fascinerande, men tappade lite av sin trovärdighet mot slutet. Det var intressant att fundera på författarens beskrivning av vad som kan hända när en person inte vill passa in i en mall, även om det verkligen drogs till sin yttersta spets i denna bok. Tar i alla fall med den och ser, kanske får jag elevrespons såsmåningom.

L L L - intressant, annorlunda, kanske inte så trovärdig.

Har också läst Tagg i hjärtat, som jag också köpte på skolmässan. Det här gillade jag! en bra bok med teman som vänskap, psykisk sjukdom, relationer. Återigen en ungdomsbok då de vuxna inte räcker till. En kort roligt beskrivning som gav tips till oss lärare "En bra lärare måste vara slängd i käften eller kunna sätta sig i sån respekt att det inte kommer några kommentarer. Carin var ingen sån lärare. Hon försökte bara vara shysst. Det är oftast ingen bra metod i vår skola." (s. 27)

L L L L engagerande, lättläst och viktiga teman.

I senaste numret av Skolvärlden läste jag en artikel om det nya betygssystemet, som jag stödjer och tror kan bli bra, artikeln gav en bra överblick. Hoppas att kriterierna blir lite lättare att tyda bara.

I samma tidning läste jag en artikel som har rubriken betyg bagatelle. Den handlar om svenska lärare som arbetar på Lycée International utanför Paris och de har svårt att efter ett antal år i Frankrike förstå hur vi i många fall räds betyg. I Frankrike betygssätts eleverna tidigt och ofta och de konstaterar att paradoxalt nog blir betygen mindre viktiga. Ett citat är "I Sverige finns en övertro på att allt skall vara så otroligt rättvist" Jag är benägen att hålla med. Tänk efter lite. Är det inte att lura våra ungdomar att invagga de i fel sorts rättvisetänk? Behöver de verkligen inte lära sig att prestera och ta ansvar efter förmåga? Jag tror i bland att lärare har svårt att inse att vi inte är elevernas kompis och att vi ska inte vara populära. Vi skall vara proffsiga, tydliga och bra vuxna förebilder som visar vägen. Kompisar har de nog av, vuxna däremot behövs i större grad. Gå gärna in och läs mer http://www.skolvarlden.se/

Nu står jag inför att läsa ut Svart flicka, vit flicka av Joyce Carol Oates och sen blir det till att ha lyxen att välja lite nytt. Måste också uppdatera mig i Flyga Drake av Khaled Hosseini för nu är niorna tillbaks efter praon och vi skall avsluta arbetet. På onsdag är dags för bokcirkel, det ser jag verkligen fram emot!

1 kommentar:

Anonym sa...

hej. jag tänkte själv använda en komikers uppväxt i min undervisning. Hade du någon bra lärarhandledning?

häls
/greger