fredag 6 februari 2009

Mr Pip och jag

Fredag. det har varit en fartfylld och lärorik vecka, men min stunds läsning varje kväll är helig. Boktjuven är det som gäller just nu. Det är viktigt att ha redskap för att arbeta mentalt och att inte fastna i negativa tankemönster. Hitta den mentala signalen till att vända. En annan sak är att gå från tanke till handling så fort det är möjligt.

Vi träffades i bokcirkeln i går för att prata om Att tro på Mr Pip av Lloyd Jones. Jag gillar den här boken och dess värme och ändå är den skriven av en person som känns avtrubbad och iakttagande. Vi pratade en del om vem Mr Pip i boken skulle vara och kom fram till att många av huvudkaratärerna gör en resa och förändras. Sen är det intressant att tänka på hur fantasi och läsande kan bidra till att förlänga eller rädda ett liv. Det är odramatiskt beskrivet, men Mr Watts i boken ägnar sig åt berättande som ett halmstrå till att vara kvar i livet. Matilda, bokens huvudperson, gör verkligen en resa och lyckas resa sig psyskiskt trots alla trauman. Jag tror det handlar om att man ska tro på att alla har "lysande utsikter". Jag älskar f´örsta raden: "Alla kallade honom Glosöga"

L L L L - intressant, annorlunda och läsvärd!

Läste i SvD om Mark Billingham som skriver deckare. Han har varit ståuppkomiker och artikelns tema var vad ståuppkomik och deckarförfattande kan ha gemensamt. Varje komiker som lyckas bär även på ett stort mörker, som humorn skall avleda från och en komiker behöver ha en känska för språket, en känsla för att träffa rätt och ha timing. Detta har mycket gemensamt med författande. Mörkret skrivs fram och är en deckares huvudingrediens och sedan timing och språkkänsla att bygga upp stämning och oväntade vändningar. Komiker och författare har det gemensamt att de iakttar andra människor i stor utsträckning.

Har arbetat med kursplaner och progressionsplaner på jobbet och det är verkligen en lek med språk och formuleringar och det är riktigt roligt. Det är inte alltid Skolverket är övertydliga och då ska jag beskriva de mål eleverna ska nå på ett tydligt sätt. Jag satt med engelska kursplanen och skrev kriterier och mål samt beskrivningar av dessa. Jobbet blev att fila på enstaka ord som vad innebär allmänbildande fakta t.ex? "Eleven kan allmänbildande fakta om ett engelsktalande land, tex Storbritannien." Det var bara att på lunchen göra en snabb undersökning med eleverna och de förstod innebörden av allmänbildande fakta på ett bra sätt.

Avslutar med ett citat från Oprahs Quote of the Day:

"Find what you love to do. Find your passion. Know what makes you want to get up in the morning, that's all you need."
Condoleeza Rice

Inga kommentarer: