lördag 4 april 2009

Kulturell? Javisst!

Lördag. Tack gode Gud för denna SOL!



Var på Elverket och såg Medealand, en pjäs av Sara Stridsberg, med skådespelare som bla Naomi Rapace och Shanti Rooney. Denna tragiska historia om en kvinna som blir sviken av kärleken och därmed allt förstånd i ännu en tappning.

I den här moderna tappningen spelar Naomi Rapace en Medea som invandrat till Sverige för kärlekens skull för att sedan bli sviken. Dessutom hotar avvisning då Medea inte får uppehållstillstånd. Scenen är avskalad och alla känslor ligger verkligen utanpå och det går inte att ta miste på Medeas förtvivlan. Skådespelarna är fantastiska. Jag reagerar lite på att alla detaljer ska vara så realistiska, lite i ansiktet realistiska. Medea röker, ja då tänds en riktig cigarett. Medea ligger förtvivlad i badet, ja då är badkaret vattenfyllt. Sen är det scener som anspelar på sex, ja då ska byxorna ner och brösten visas mm. Varför? Det behövs inte, vi som publik vet i alla fall att det är teater. Det förstörde lite av min upplevelse därför att jag vill inte se skådespelarna nakna - jag fattar ändå poängen liksom(även om det inte på något sätt var osmakligt). Nej, det kändes lite pretentiöst.

Läsningen då? Jo, nu väntar fortsatt läsning av Den siste tempelriddaren. romantik har smugit sig in och det fungerar för mig! I övrigt ligger Skolverkets nyhetsbrev samt BRÅs undersökning av olika mobbingsprogram och dess effekter och väntar - i morgon....

Språk är en fantastisk sak. Språk är kommunikation och så mycket mer än bara ord. Såg ett avsnitt av The Wire, en underbar TV-serie. I detta avsnitt besökte två poliser en gammal brottsplats och skulle gå runt och samla intryck och mäta och se detaljer. De båda poliserna läser denna brottsplats otroligt begåvat och bra. Deras kommunikation består i att vilja förstärka, bekräfta, kalla på uppmärksamhet, berömma och samarbeta. De använder i princip två olika sätt att uttrycka allt detta verbalt: Fuck och Fuck Me. Kom inte och säg att kroppsspråk och blickar och röstläge inte är meningsbärare i språklig kommunikation.

Inga kommentarer: