onsdag 31 mars 2010

Nationella prov

Har i dag suttit med mina kollegor och gått igenom nationella proven i svenska. Det var intressant och vi diskuterade nivå, bedömning och såg till att vi hjälpte varandra med elever som vi var tveksamma angående eller behövde hjälp med bedömningen. Det blir pedagogiska diskussioner och det är alltid intressant att vi tycker så lika.

Dessa samtal genomför vi för att så gott vi bara kan säkerställa en rättsäker bedömning. Den blir inte vattentät. Det tror jag att den bara blir om alla bedöms totalt som blanka kort, anonymt. Samtidigt tror jag att varje proffessionell pedagog har komeptensen att göra en rättvis bedömning. Det är inte alltid av ondo att ha en bakgrund att bedöma utifrån, bara du tar på de proffessionella glasögonen.

De här proven är tidskrävande att bedöma, men de är väldigt bra. Du måste verkligen granska varje elev noggrannt och resonera. Jag brukar resonera som så att har jag under resans gång gjort en hyfsat korrekt bedömning skall detta återspeglas i resultatet på dessa prov.

Tid för samtal och värdefulla reflektioner blev det och jag känner mig trygg i att ha bedömt mina elever på ett proffessionellt sätt.

lördag 27 mars 2010

Titlar i år 8

År 8 har lämnat in bokreceptioner (precis som år 9)

För att nå betyget G i svenska skall eleven kunna följande:

"kunna läsa till åldern avpassad skönlitteratur från Sverige, Norden och från andra länder samt saklitteratur och tidningstext om allmänna ämnen, kunna återge innehållet sammanhängande samt kunna reflektera över det"

Strävansmålen i svenska pratar om att skapa självständiga läsare. Strävansmålen anger den inriktning min undervisning skall ha.

Skolan ska sträva emot att eleven:

"utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse"

"utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika slag och att anpassa läsningen och arbetet med texten till dess syfte och karaktär"

Det är därför jag anser att detta är en väldigt bra och viktig uppgift som eleverna har varje termin under tre år.

Detta läste år 8 nu:

Ungdomslitteratur:
Genom dina ögon av Stephenie Meyer
Som jag vill vara av Katarina von Bredow
Prinsessan och mördaren av Magnus Nordin
Artemis Fowl av Eoin Calfer
Sweet Sixteen - drömdejten av Willard
Sweet Sixteen - bästa sommaren av Willard
14 år och till salu av Engvall

Vuxenllitteratur:
ABC-morden av Agatha Christie
Pojken som kallades Det av Dave Pelzer
Aldrig fucka upp av Jens Laipidus
Den förlorade symbolen av Dam Brown
Slumdog Millionaire av Swarup
Häxan från Portobello av Paolo Coelho
Da Vincikoden av Dan Brown
Giganternas brunn av Klas Östergren

Dan Brown och Jens Laipidus är populära och spännande samt för tjejerna är det Katarina von Bredow som alltid går hem. Spänningsinriktat gäller för de flesta killar, eller fantasy och mer humor. Tjejerna kan välja samma sak, men gärna mer relationinriktat dessutom. Roligt och min favorituppgift att bedöma.

Bedömningstankar

Sitter i slutfasen av att bedöma de nationella proven i svenska. Det kan värka i hjärtat att konstatera att en elev misslyckas - samtidigt som det sällan är oväntat av en massa krångliga anledningar.

Några saker jag har funderat på och har tankar på att föra vidare till provkonstruktörerna är vad vi gör med elever som missförstår ämnet till viss del, men skriver en kompetent text i övrigt. Detta har hänt i år, mer än tidigare och jag och kollegorna får diskutera detta vis vår sambedömingsdag på onsdag.

De nationella proven håller en väldigt hög kvalitet men är inte lätta att bedöma. Det är ju otroligt komplext att få en helhetsbild över ett språk som vi tänker och upplever hela våra liv med.

jag vill utveckla mina kunskaper i att konkretisera betygskriterierna för eleverna. Samtidigt som när jag gör det frågar de ändå vad de får för betyg. Då har jag inte lyckats. De får inga betyg - de visar kunskaper på en viss nivå. Ett MVG kommer liksom fram och petar mig på axeln, syns i allt du gör - hur du ställer frågor, aktivitet och intresse tillsammans med klara resultat på den nivån i allt.

Ett exempel: En grupp hade inte med det material de behövde. De kommer direkt fram och frågar och förklarar. Jag ger de en mer fri och mindre styrd uppgift, nämligen ett gäng diktantologier att bläddra i och välja dikter att läsa ur. Innnan de andra ens fått koll på materialet är dessa elever redan mer aktiva än de som hade allt med sig. DET är MVG-kriterer i mina ögon. När sedan de deltar aktivt i att läsa upp dikter de förberett är cirkeln sluten. Hur vända ett minus till ett plus. Skillnaden: kommunikation, ansvar aktivitet och de var dessutom artiga och uppträdde på ett bra sätt. Är detta inte väldigt basic????? Funderar mycket på den frågan.

torsdag 25 mars 2010

Arbetstid - tänka fritt och skapa nytt

I dagarna har jag läst i olika tidningar om lärares arbetstid och hur den successivt ökas på grund av att inget annat tas bort.

På SvD Brännpunkt häromdagen beskrev Mette Fjelkner(ordförande i Lärarnas Riksförbund) detta med siffror och exempel som motsvarade omkring fyra veckors arbetstid. Detta efter att ha studerat de reformer som innebär fler nationella prov och ökade krav på skriftliga omdömen. Reformer som är nödvändiga för att öka kvaliteten i skolan. Men vem tar ansvaret? Personligen tycker jag att det bollas mellan politiker, fackförbund, kommuner, skolledare och ingen kliver in och har ideér. Inte lärarna heller om nu någon har frågat. Jag har inte läst, eller hört ett enda konkret förslag på hur vår arbetstid skulle kunna göras mer realistisk. I längden riskerar detta att dränera lärarkåren på duktiga pedagoger.

"Lär dig att strunta i saker, sänk kvaliteten" Detta är de råd jag får, eller "Hitta en lägre nöjdnivå". Vad är detta för absolut nonsens - Ska jag bli inkompetent för att hantera min arbetssituation? Nej. Bättre får ni allt kontra med vad mig beträffar.

Det är dags att totalt riva upp allt gammalt dammigt tänk och inse att vi är till ca 60% rena tjänstemän nu för tiden. Jsg arbetar ända upp till 55 - 60 timmar många veckor (ska arbeta 45 timmar per vecka) och av dessa har jag 18 timmar i undervisning. Hur kommer vi tillrätta med detta om vi inte inser faktum? I stället ska vi då absolut ha våra gamla påsklov och sportlov och akta dig om du nämner att sommarlovet är för långt. Egentligen har vi alltså våra 18-20 lektionstimmar och utöver detta en helt vanlig administrativ tjänst på 35-40 timmar.

Tänk nytt. Våga. 40 timmars arbetsvecka, mer flexibla scheman, och framförallt - snälla ta bort ferietjänterna! Med flexibilitet kan jag vara jättemycket pedagog i perioder och väldigt mycket tjänsteman i andra perioder. Eller så är jag oftast mer pedagog men har andra tjänstemän som sköter mycket av det administrativa. Inför kringpersonalen igen och ställ krav från alla håll på att alla skolor skall ha en bra rast- och aktivitetsverksamhet.

söndag 21 mars 2010

Bio i 3D och lite om vampyrer igen....

Såg Tim Burtons film Alice i underlandet i går. Vilken fantasktisk berättelse och vilken fantastisk film! Jag är inte bekant med boken och grundberättelsen men det ska jag ändra på.

Filmen var som en riktig saga med en tydlig uppdelning mellan gott och ont och på det sättet en tygliga sagomarkörer med hjälpare, magiska föremål, äventyr och annat. Färgerna och fantasin med vilken miljön i Underlandet skildras är makalös (ännu ett superlativ jag vet...)och en skapelse av Tim Burton och det filmspråk han kan så väl. Jag fångas av karaktärerna, av berättelsen och av allt runtomkring. Färgerna. Talande blommor. Katter som gör sig osynliga.

Jag sitter där i biomörkret med 3D glasögon på och bara låter filmen bära mig i väg. Snöslask, stress och annat försvinner för ett tag. Så sätt på dig glasögonen och slå dig ner i biomörkret. Det här var bra! Vad vi kommer att skratta åt dessa 3D glasögon i framtiden!

Läsningen har bestått i att jag har läst ut Marked. Bra, men lite för pubertal i min smak, men med en härlig stämning, roliga oneliners och humor. Rekommenderar den till mina elever helt klart. Vet att den del har läst den också.

Sedan inledde jag Interview with the Vampire av Anne Rice. Det här är mörkt, spännande och vampyrerna är läskiga och hotfulla. Jag har mest läst på tunnelbana och buss och är väldigt tacksam att Mörby centrum är slutstation för tunnelbanan så att jag slapp åka en station för långt.... Betyget blir inte bättre för en bra tunnelbanebok.

lördag 20 mars 2010

Muntligt i klassrummet - studiedag i Uppsala

Var i Uppsala och lyssande på föreläsningar om muntligt i klassrummet. Dagen var anordnad av institutionen som har tagit fram occh vidareutvecklar de nationella proven i svenska. Det här är proffsiga, pålästa och kunniga personer. Vad intressant det måste vara att jobba med detta.

Lite om föreläsarna:

Kent Adelman: Lyssnandet - en outvecklad färdighet.
Han pratade om lysskunskaper och lyssnandet del av undervisningen och samtal. Det är så mycket av all kunskap som tas in via lyssnadet. Han menar att detta är underskattat och att det inte finns matriser och mallar för hur en elev utvecklar lysskunskaper. Det handlar om att kunna ge feedback och enligt Adelman bör vi lägga minst 51% av ansvaret på lyssnarna. Jag blev nyfiken på hans bok Konsten att lyssna.

Bo Renberg: Retorikens didaktik - om talundervisning och talrespons
Bo Renberg pratade om talarrespons och om retorikens grund och dess betydelse i talarresponsen. Detta är ett viktigt moment att få in i klassrummet. Sedan lärde jag mig mer om de retoriska begreppen Ethos, Logos och Pathos.

Anne Palmér - Att leda att klassrumssamtal - det kan väl alla lärare eller?Hur kan vi bli bättre på detta och skapa ett dialogiskt klassrum? Behöver alla yttra sig i ett bra klassrumssamtal? Hon har skrivit en avhandling och kommer med en bok som heter Muntligt i klassrummet.

Slutsatser: Det jag tar med mig är att jag tror jag ska börja undervisa OM samtal och inte bara via att eleverna samtalar. Samtal och presentationer har sina specifika genrer och typiska drag (jämför med texter) och det här behöver vi prata om med eleverna. Tydligt syfte och förväntningar på samtalets struktur behövs nog gås igenom innan så att det blir klart för eleverna vad de ska med samtalet till.

En annan idé är att eleverna behöver en matris för samtalsmönstret och det finns ju redan. Det här skulle jag vilja titta på med eleverna och utveckla deras förmåga att aktivt och på riktigt föra samtal. Det är språkutveckling.

måndag 15 mars 2010

Inspirationsdag moderatkvinnorna




Andrakammaren i Riksdagshuset, vilken vacker miljö. Entrén och den pampiga trappan mötte oss på morgonen. Sedan bjöds vi på föreläsningar och lite underhållning.

Först ut var Mark Levengood och han pratatade om att övervinna hinder och prova nya tankebanor. Underhållande och bra.

Sedan Cecilia af Jochnich. Hon grundade tidningen kvinnosyn och i dag driver hon företaget kvinnosyn och är föreläsare. Hon berättade fantastiskt underhållande om strategier för manligt och kvinnligt ledarskap. Det är stora skillnader och jag fick insikt i att jag i bland är manlig i mitt eget sätt att vilja ta beslut och dålig i bland på att ha tålamodet att förankra det, vilket egentligen är en förutsättning när kvinnor fattar beslut. Mycket intressant. "Hitta Porschen" var en annan rolig strategi. Lyssna noga när en grupp män inom samma yrke träffas och en tupptävling om vem som är herren på täppan börjar. Det kan vara subtilt som att enkelt bara flasha med en Rolexklocka, eller i förbifarten nämna den dyraste bilen. När tupparna väl gjort denna "hitta porschen-lek" har de så hittat en bra rangordning Nu är det är helt OK att tuppen fattar belsut som skall utföras och följas. Beslut tar såklart vi kvinnor med - men vi följer de bara om de är bra. Köpte haftet kvinnligt ledarskap av Cecilia af Jochnich

Sedan lyssnade jag på Hidayet Tercan. Hon pratade om entrepenörskap och om att kasta sig i nya projekt. Hon har en framgångsrik karriär med allt möjligt sedan hon kom till Sverige från turkiska Kurdistan. Hon har arbetat för Röda Korset och är styrelseledamot i stiftelsen Friends. Hon hade en svada utan likeoch var rolig att lyssna på. Hon kunde verkligen visa att det inte lönar sig att sätta upp hinder. Hon har ju spenderat alla år i Sverige med att överkomma dem. Hon påpekade att vi i Sverige har det lite för bra och att den riktiga gnistan saknas. Den som tänds av att det inte finns den där berömda "annan" eller "staten" som ska fixa dina problem. Jag giilar det hon säger och det ligger lite i det. Det behövs att mentalt maktskifte för att komma till denna insikt.

Vi blev underhållna av imitatören Göran Gabrielsson.. som bland annat imiterade Carl Bildt grymt bra.

En väldigt intressant dag och det är som jag alltid säger: Länge leve det livslånga lärandet!

söndag 14 mars 2010

Från Hungerspel till vampyrer

Läste ut Catching Fire av Suzanne Collins idag. Jag tycker även den andra boken i triologin om Hungerspelen är spännande och tempofylld, men också melankolisk och lite sorglig. Vi får veta mer om livet i distrikt 12 och fortsätter följa med Katniss på äventyr. Vi får veta mer om samhället bakom och vad en gnista eld kan ställa till med. I den här boken får vi ta en titt bakom fasaden och genomskåda det som händer - och det händer mycket i den här boken också. Öppet slut, så nu är det till att vänta på tredje delen i trilogin.

Mina åttor har fantastiskt nog läst och älskat Hungerspelen och det är roligt när en bok tas emot väl av eleverna, så pass att den diskuteras även utanför klassrummet. Det är att stimulera till vidare läsupplevelser. Hoppas jag!

Fortsätter med Marked och intrigerna på internatskolan för vampyrer, House of Night. Har boken i handväskan så jag får ta den dagar då jag har res- eller vänttid. Hemma väntar jag med spänning på att börja läsa Interview with the Vampire av Anne Rice. Detta är ju ett storverk i "vampyrgenren" så förväntningarna är ganska höga. Mer om detta.

fredag 12 mars 2010

What a Difference a Day Makes

Möten. De är värdefulla och energigivande.

I dag har jag haft ett möte med en lärare, som jag träffade i rollen som forskare. Hon ställde frågor till mig angående läsning och hur jag/vi arbetar med detta i undervisningen. Behöver jag nämna att detta ligger mig varmt om hjärtat? Hon intervjuade mig om:

- Vad vi läste med eleverna
- Hur utvalet gick till
- Hur texten bearbetades och med vilka metoder
- Vad eleverna läste när de valde själva.

Det var ett intressant samtal som för en gångs skull i vardagen stimulera till ett samtal om pedagogik och de didaktiska frågorna VAD? NÄR? HUR? VARFÖR? MED VILKA?

Vi enades om att med en tjänst på 100% finns det ingen direkt tid över till reflektion, fortbildning och än mindre forskning - det som kanske ryms är det som ledningen styr in så att det är obligatorisk och det är knappt med tid till det också. Är man som jag envis så visst finns det möjligheter att fortbilda sig, men set sker helt på din egen vilja och till stor del på egen tid.

Läste ett bra inlägg av Maria Stockhaus som på ett sätt går i samma banor. Ansvar är ett fint ord, håller med.

måndag 8 mars 2010

Building a better teacher

En jätteintressant artikel om lärares kunskap och metoder damp ner via Facebook.

Läs gärna hela artikeln, Building a better Teacher ur NYTimes.

Det handlar om hur, med enkla medel, vi kan bli sååå mycket bättre i klassrummet men också hur djup kunskap om ämnet du behöver för att försäkra dig om att eleverna verkligen lär sig något.

Testade två enkla saker i dag:

Jag bad eleverna medvetet lägga undan papper och penna när jag ville ge instruktion. Försökte dessutom hålla den kort.

Jag stod medvetet väldigt stilla när jag pratade och undvek min vana att ha en whiteboardpenna i handen medan jag pratar och ja.... jag klickar av och på locket eller svänger med den... måste vara irriterande egentligen.

OCH - klassen satt som små ljus och en mer harmonisk lektion får du leta efter. Jag kände mig duktig. Det var roligt. I morgon ska jag testa med andra grupper så får jag se vad som händer, det är inte självklart att det fungerar då....

Tänk att läsning ALLTID gör att du kan lära dig nya saker.

söndag 7 mars 2010

Boktexter och bokval år 9

Har läst och bedömt boktexter som mina år 9 har skrivit och det är en av mina favorituppgifter att rätta eftersom jag är intresserad av vad de läser. Här ger jag utrymme och struktur för att nå strävansmålet att skapa ett läsintresse hos eleverna.

Ungdomslitteratur
Harry Potter och hemligheternas kammare av J.K Rowlings
Inte en ängel av Tine Bryld
Sent i november av Tove Jansson
Som om ingenting av Katarina von Bredow
Den grymma leken av Celia Rees
Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög i väg
av Joyce Carol Oats
Eragon av Christopher Paolini
En plats de kallar lyckan av Mårten Sandén
De övergivna av Michael Grant

Vuxenlitteratur
Maskrosungen av Sandra Gustafsson
Mördare utan ansikte av Henning Mankell
Mannen som gick upp i rök av Sjöwall och Wahlöö
Släpp inte taget av Harland Coben
Den skrattande polisen av Sjöwall och Wahlöö

Intressant blandning som alltid. Det väcker min nyfikenhet att den här generationen har upptäckt klassikerna Sjöwall och Wahlöö. det är väl filmerna baserade på böckerna som väckt intresset, fast de inte har något annat än karaktärernas namn och att de är poliser genensamt med filmerna. Det har ingen av eleverna som läst böckerna reagerat på.

Har just startat bloggar mer riktade mot mitt yrke, Kika gärna in:
8Bbloggen
frökenlinda

fredag 5 mars 2010

Mer vampyrer - Marked


Läser parallellt med Catching Fire en annan intressant ungdomsbok. Marked av P.C and Kristin Cast.

Zoey är 16 år och lever i en värld där vampyrer och vanliga människor har någon sorts konstig samexistens. En dag blir hon "märkt". Hennes vänner blir rädda och själv inser hon på sitt lilla ironiska sätt att: OK. Då blir det till att börja på The House of Night, en privat internatskola för de som är märkta = på väg att förvandlas till vampyrer. Om de inte dör under förändringsprocessen. Zoey lämnar, eller flyr från, en ganska vek mamma, en styvfar hon inte tycker om och beger sig desperat till sin mormor. Mormodern har indianursprung och är en vis kvinna som förstår precis hur viktigt detta är för Zoey. Hon gör det hennes föräldrar vägrade: Tar henne till The House of Night

Zoey trivs genast på internatskolan och träffar vänner och går på lektioner, precis som vanligt. Fast på natten.

Det är ganska pubertalt, lite ironiskt och småroligt. Jag kan verkligen se tonåringar älska det här. Jag gillar Zoey och tycker hon är en stark tjej som har sunda, eller helt vanliga ideal. En annan sak jag gillar är det lätt ironiska. Citerar ett favoritstycke - Zoey tänker/pratar högt - med en häst hon håller på att rykta:

"Wanta hear my theory about how my generation could singlehandedly wipe out slugs and loser kids from America? She seemed receptive so I launched into my Don´t procreate with losers speech..." (sid 153)

tisdag 2 mars 2010

Catching Fire



Hungerspelen av Suzanne Collins ska följas av två böcker till och bilda en triologi. Jag har läst Hungerspelen och läser den med min 8:a nu.

Catching Fire är den andra delen i trilologin och jag har precis kastat mig över den. Katniss och Peeta ger sig ut på segerturné och ska besöka samtliga 12 distrikt. Jag slås av den sorgsenhet och övergivenhet Katniss känner. Hon har ett fint hus, familjen intakt och mat på bordet. Hon känner sig främmande och har säkert präglats av upplevelserna i Hungerspelen. Det börjar nog sakta gå upp för henne vad det egentligen kommer att innebära att ha vunnit hungerspelen. Priset hon betalar för sitt liv blir nog högre än hon anade.

Vill bara läsa vidare!

Ferietjänst - en otjänst?

Sportlov. Måste få reflektera lite: Ledig tid för lärare. Enligt vårt avtal om ferietjänst. Detta avtal är enligt mig en tidsfälla och har blivit totalt obsolet i den verklighet lärarna lever i i dag.

Vi behöver våga tänka nytt. 3 terminer för eleverna och 40-timmarsvecka och semestertjänst för oss. Detta borde rimligtvis öppna upp för samarbete, administrativ tid och insitutionsvård (nej, inte av oss lärare utan av materialet..).

Ett annat alternativ är att anställa och se till att skolan har stora administrativa resurser minst en sekreterare/administratör för varje arbetslag. Vaktmästeriet skall vara bemannat och ha resurser för internprao.

Jag vet att jag tillhör de som arbetar mest på min skola, men fullt så ovanlig är jag inte. Inför denna vecka 9 har jag följande som behöver göras:

Projektuppdatering - ekonomi och beställningar.
Planera ett nytt 7-veckorsområde med år 8.
Starta upp bloggarbete år 8.
19 muntliga betyg nationella prov.
19 betyg läsförståelse nationella prov.
25 engelskuppsatser.
15 boktexter.
46 omdömen att påbörja till torsdag vecka 10.
17 utvecklingssamtal att publicera i databas inkl tidsbokning.

Detta är det lista jag har minimerat det till, tro mig!

Låter detta egentligen rimligt? Detta är viktiga arbetsuppgifter och alla ingår i min tjänst, men var är tiden? Hur ska jag kunna känna att jag har tjänat in tid till sportlov med detta liggande på skrivbordet? Flera klarar säkert det, men inte jag.

Jag har redan i princip bjudit på ca 14h arbetstid och har väl ungefär lika många kvar minst.

Det här måste skolan komma till rätta med genom att fatta bra beslut om hur vi lärare ska arbeta. Vårt yrke måste moderniseras - och inte genom IKT! Jag vill inte ytterligare minska min tid med eleverna, det är ju den tiden som ger yrket liv.

Det hörs inga rop på nya lösningar direkt vare sig från skolverket, facket eller arbetsgivare. Var i ligger problemet? Systemet eller mig?