måndag 15 mars 2010

Inspirationsdag moderatkvinnorna




Andrakammaren i Riksdagshuset, vilken vacker miljö. Entrén och den pampiga trappan mötte oss på morgonen. Sedan bjöds vi på föreläsningar och lite underhållning.

Först ut var Mark Levengood och han pratatade om att övervinna hinder och prova nya tankebanor. Underhållande och bra.

Sedan Cecilia af Jochnich. Hon grundade tidningen kvinnosyn och i dag driver hon företaget kvinnosyn och är föreläsare. Hon berättade fantastiskt underhållande om strategier för manligt och kvinnligt ledarskap. Det är stora skillnader och jag fick insikt i att jag i bland är manlig i mitt eget sätt att vilja ta beslut och dålig i bland på att ha tålamodet att förankra det, vilket egentligen är en förutsättning när kvinnor fattar beslut. Mycket intressant. "Hitta Porschen" var en annan rolig strategi. Lyssna noga när en grupp män inom samma yrke träffas och en tupptävling om vem som är herren på täppan börjar. Det kan vara subtilt som att enkelt bara flasha med en Rolexklocka, eller i förbifarten nämna den dyraste bilen. När tupparna väl gjort denna "hitta porschen-lek" har de så hittat en bra rangordning Nu är det är helt OK att tuppen fattar belsut som skall utföras och följas. Beslut tar såklart vi kvinnor med - men vi följer de bara om de är bra. Köpte haftet kvinnligt ledarskap av Cecilia af Jochnich

Sedan lyssnade jag på Hidayet Tercan. Hon pratade om entrepenörskap och om att kasta sig i nya projekt. Hon har en framgångsrik karriär med allt möjligt sedan hon kom till Sverige från turkiska Kurdistan. Hon har arbetat för Röda Korset och är styrelseledamot i stiftelsen Friends. Hon hade en svada utan likeoch var rolig att lyssna på. Hon kunde verkligen visa att det inte lönar sig att sätta upp hinder. Hon har ju spenderat alla år i Sverige med att överkomma dem. Hon påpekade att vi i Sverige har det lite för bra och att den riktiga gnistan saknas. Den som tänds av att det inte finns den där berömda "annan" eller "staten" som ska fixa dina problem. Jag giilar det hon säger och det ligger lite i det. Det behövs att mentalt maktskifte för att komma till denna insikt.

Vi blev underhållna av imitatören Göran Gabrielsson.. som bland annat imiterade Carl Bildt grymt bra.

En väldigt intressant dag och det är som jag alltid säger: Länge leve det livslånga lärandet!

Inga kommentarer: