fredag 5 mars 2010

Mer vampyrer - Marked


Läser parallellt med Catching Fire en annan intressant ungdomsbok. Marked av P.C and Kristin Cast.

Zoey är 16 år och lever i en värld där vampyrer och vanliga människor har någon sorts konstig samexistens. En dag blir hon "märkt". Hennes vänner blir rädda och själv inser hon på sitt lilla ironiska sätt att: OK. Då blir det till att börja på The House of Night, en privat internatskola för de som är märkta = på väg att förvandlas till vampyrer. Om de inte dör under förändringsprocessen. Zoey lämnar, eller flyr från, en ganska vek mamma, en styvfar hon inte tycker om och beger sig desperat till sin mormor. Mormodern har indianursprung och är en vis kvinna som förstår precis hur viktigt detta är för Zoey. Hon gör det hennes föräldrar vägrade: Tar henne till The House of Night

Zoey trivs genast på internatskolan och träffar vänner och går på lektioner, precis som vanligt. Fast på natten.

Det är ganska pubertalt, lite ironiskt och småroligt. Jag kan verkligen se tonåringar älska det här. Jag gillar Zoey och tycker hon är en stark tjej som har sunda, eller helt vanliga ideal. En annan sak jag gillar är det lätt ironiska. Citerar ett favoritstycke - Zoey tänker/pratar högt - med en häst hon håller på att rykta:

"Wanta hear my theory about how my generation could singlehandedly wipe out slugs and loser kids from America? She seemed receptive so I launched into my Don´t procreate with losers speech..." (sid 153)

Inga kommentarer: