onsdag 19 augusti 2009

Hungerspelen




Jag köpte Hungerspelen av Suzanne Collins såhär i slutet av sommaren. Jag blev fast direkt.

Hungerspelen är en ungdomsroman, en framtidsroman. Den utspelar sig i ett framtida samhälle. Landet är uppdelat i 13 distrikt, numera finns bara 12 kvar. Vi träffar Katniss, som är ungefär 16 år och vår jagberättare i boken. Hon bor i distrikt 12. Det är ett fattigt koldistrikt och hon bor dessuton i de fattigare delarna av detta. Hon hjälper sin mamma och lillasyster att överleva genom att jaga i skogen. Något som är belagt med dödsstraff, men då alla uppskattar kött så ser de genom fingrarna med detta.

Varje år anordnas i alla 12 distrikten en utlottning till hungerspelen. Dessa spel är årets händelse i TV och direktsänds dygnet runt. Deltagare från alla distrikt deltar med två ungdomar som väljs ut genom lottning. reglerna är enkla: Den som överlever vinner. Vid distriktets lottdragning dras Katniss lillasyster Prims namn fram. Katniss blir alldeles stel, men finner sig ropa att hon som frivillig tar systerns plats.

Hon kastas tillsammans med Peeta, bagarens son, in i hungerspelen som representant för sitt distrikt. Det är en medial cirkus av stora mått och till sist släpps de så in på den enorma arenan. Kampen på liv och död har börjat. Vem kan Katniss liera sig med? Är det verkligen kärlek mellan henne och Peeta eller en taktik för att få sponsorer?

Det är spännande, lättläst och engagerande. Jag har lite kvar att läsa och det ser jag fram emot.

Inga kommentarer: