lördag 1 augusti 2009

Public Enemies





Har varit och sett Public Enemies med Johnny Depp och Christian Bale i huvudrollerna. Den handlar om John Dillinger, en bankrånare som utsågs till Public Enemy nr 1 av det som då skulle bli FBI, på 1930-talet i USA. Nu har Michael Mann baserat filmen på Dillingers liv.

Filmen utspelar sig alltså i 1930-talets USA, med depressionen hängande över samhället. Detta ser vi lite av i filmen. Vi följer med brottslingarna som rånar banker och lever som dåtidens gangsterkungar. John Dillinger, spelad av Johnny Depp, är huvudpersonen och vi får följa hans brottsliga bana och alla de bankrån han genomför. Detta får en lite ändrad kurs när agenten Melvin Purvis spelad av Christian Bale, tar upp jakten fast besluten av ta fast John Dillinger. Det blir en klassisk, inte så fantasifull, men spännande katt och råttalek. Dillinger har väl ganska stor tilltro till sig själv och sin samvetslöshet, men när vännerna som brukade hjälpa honom dödas eller drar sig undan blir han mer och mer ensam. Ni anar kanske slutet?

Johnny Depp är utmärkt och han är en riktigt bra skådespelare med utrycksfullt spel i de små gesterna, som ögonen och mimspelet. Christian Bale är bra, men han är så stel och känns mer låst i sina uttryck. Han har bara ett enda ansiktutryck i hela filmen. En bra, sevärd action-gangsterfilm.

Inga kommentarer: