söndag 6 september 2009

District 9






Har sett filmen District 9. Det är en Science Fictionfilm, som jag tycker är annorlunda. Den utspelar sig i Johannesburg, Sydafrika. Ett stort skepp med utomjordlingar lägger sig över staden, men först händer inget. Till slut tar militären sig in i skeppet och en intergalaktisk flyktingkatastrof uppdagas. District 9 skapas för att förvara utomjordingarna och blir snabbt ett ghetto. Johannesburgborna vill inte ha med främlingarna att göra cch de förbjuds delta i samhället på alla sätt.

20 år senare är detta ohållbart och stadsborna kräver att District 9 skall flyttas. En gigantisk evakueringsmaskin drar i gång och katastrofen är ett faktum. Den ansvarige för operationen råkar få i sig utomjoringarnas gener och ser sin kropp förändras. Militären vill utnyttja honom som försökskanin, ingen annan har överlevt detta förut. Han flyr in i District 9. Nåväl, så långt en ganska mänskligt hållen Science fictionhistoria. Regissören lyckas väl med alla "gadgets" som behövs i Science Fiction och får in de i den ghettoliknande, varma, ökenpräglade miljön. Både vapen, maskiner, teknik och utomjordingarna själva känns helt och hållet som en del av verkligheten.

Exerimentera nu med miljön Sydafrika, ghetton, stora evakueringsinsatser och främlingskap mellan folkslag. Främlingen, den vi fruktar allra mest. De som inte är som oss. Har vi i historien egentligen hanterat främlingskapet raser, eller religioner emellan bättre än vad som porträtteras här? Det blir en ganska mäktig symbolik. Det är detta som är den djupaste behållningen av filmen.

Inga kommentarer: