onsdag 29 juli 2009

Änglalik

X2000, första klass. Det är en gåva till läsare som vill utnyttja bekväm restid. Änglalik av Veronica von Schenk blev min reselektyr. Jag fick tipset på bloggen bokhora.se, tack!

Althea Molin är en profilerare som arbetat mest i USA. Efter att ha råkat ut för att bli attackerad av en mördare hon hade gjort en profil på så lämnar hon NewYork. Nu är hon i Stockholm för att läka sina sår. Nu förstår ni direkt att efter ett par dagar så händer det något som bryter lugnet. Hon blir uppringd av en polis, Rikard, en gammal barndomskamrat, som behöver hennes kunskaper i en utredning för att kartlägga en seriemördare som härjar runt Stureplan i Stockholm. Den överlägset kusligaste händelsen var när hon kommer hem och hittar sitt köksbord avdukat och avtorkat med en färsk bukett röda rosor. Mördaren har varit inne i hennes lägenhet.

Det här är en riktigt bra, välskriven och lättläst deckare och jag gillade Althea Molin. Hon är stark och driftig, men ändå så sårbar och mänsklig. Inte någon övermänniska utan en ganska trasig individ med tvångstankar och hemska upplevelser från överfallet i New York. Kan inte sätta fingret på varför, egentligen finns precis alla ingredienser som alla deckare består av. Inget mer nödvändigtvis, utan precis så. Ändå blir det speciellt och bra.

Inga kommentarer: