söndag 10 maj 2009

Makt, en konstig historia.

Makt. Vem innehar den? Du? Jag? Alla? Handlar det om pengar eller om kontroll över en situation? I så fall ska jag ha makt i mitt klassrum, men på vilka villkor? Behöver jag förtjäna den? Låt mig ta detta till filmens och böckernas värld.



Såg filmen State of Play. Russel Crowe, Ben Affleck och Helen Mirren gör alla bra skådespelarinsatser, det här är en BRA film! Det handlar om makt och pengar och faktiskt kunskap. Journalisten spelad av Russel Crowe hamnar in i en härva av konspirationer, lögner och mord har anknytning till hans vän, kongressledamoten, spelad av Ben Affleck. Stora pengar, militärkontrakt och en hel massa pengar står på spel. Briljant historia, kvick, intelligent och intressant. Sanningen rullas upp. Det visar sig handla om svek och svartsjuka snarare än enbart stora konspirationer. Visst, det ena ledde till det andra. I hjärtat av historien så hade kongressledamoten ett utomäktenskapligt förhållande med en kollega. Kollegan är en sorts spion med egna intressen. Kärlek uppstår. Han upptäcker att hon har hemligheter. Han låter en armékompis (läs galning) förfölja henne. Älskarinnan dör. Han höll på att förlora makten, hon utgjorde ett hot. Makten höll på att rubbas i sin balans.

L L L L - gillade det här! Bra skådespelare, bra dialog, tempo och skådespelare.

Läste ut Breaking Dawn av Stephenie Meyer. Berättelsen om Bella, Edward och lilla Renesmée. Cullenfamiljen är kontrollerade och civiliserade vampyrer, dessutom har de en vänskaplig samexistens med varulvar. Renesmée är en blandning av människa och vampyr och har en bästa vän i Jakob, varulven. Volturifamiljen har sedan mer än tusen år varit den mäktigaste klanen vampyrer, med all makt, men lösare familjeband. De lever som traditionella vampyrer. De har makt och de har skyddat sina intressen i många år. De blir rasande när nyheten om Renesmée och Cullens sprider sig, deras intressen är hotade. Cullens får en krigsförklaring helt enkelt. Det blir en sammandrabbning om vem som ska har makten, som visar sig bli fri från dödsoffer. Vad handlade detta om? Jo, Renesmeé var annorlunda och Cullens hade en dimension av känslomässiga förbindelser Volturis blev skrämda av. Det främmande ska förintas.

"I came to witness. I stay to fight. The Volturi care nothing for the death of the child. They seek the death to our free will." (s. 719)

Det handlade om att få behålla makt. Inte pengar utan rätten att bestämma. Allt främmande och allt som kan rubba detta utgör således ett hot. De begav sig hem med outrättat ärende. Den här gången.

L L L L - oemotståndligt egentligen! Tycker dock att det blir lite för mycket transportsträckor mellan de viktiga skedena i själva historien och det drar ner tempot lite. Undrar om det kommer en fortsättning?

Läste ut Flickan under gatan av Roslund och Hellström också. Imponerad. gripande att läsa om alla dessa utsatta och glömda människor som verkligen är ratade av samhället. Trovärdigt helt enkelt, som bra svenska deckare ska vara.

L L L L - bra, spännade, trovärdig och intressant. Den bästa deckare jag läst på länge.

"Det värsta är inte att vara hemifrån. Det är att ingen letar efter en"

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej - var här och snabbögnade i din blogg - jag återkommer - du har massor av saker att förmedla då det gäller litteratur i skolan. Tack och på återkommmande.. Anne-Marie