fredag 1 maj 2009

Bokcirkelnytt

Fredag. Ledig och solen skiner. Vet inte vad mer som behövs i livet. Efter detta väntar en promenad.

Vi träffades en tapper skara på tre glada tjejer på Bagdad Café i stan för att diskutera vår senaste bokcirkelbok Den siste tempelriddaren av Raymond Khoury.

Jag tycker om den spektakulära öppningen med riddarna som rider in på Metropolitan Muesum i New York och skapar kaos och död. De stjäl en ovärdelig gammal omkodare, tydligen behövs den för att komma åt hemligheten som tempelriddarna dolt i så många år.

Personbeskrivningar och personporträtt är inte bokens styrka. Tess, som är den kvinnliga huvudpersonen skrivs fram ytligt och med kvinnliga attribut. Reilly, FBI-agenten som förälskar sig i henne, får vi kanske inte vet lika mycket om avseende utseende osv. "Reilly tog en förnyad titt på blondinens ansikte. För det mesta brukade Amlelias fängslande närvaro göra att andra kvinnor såg bleka och obetydliga ut. Inte den här kvinnan". Här har vi FBI på en brottsplats där männsikor huggits i hjälp och vad ser Reilly, blondinen.

Boken handlar om en gammal orden, tempelriddarna, som på 1200-talet konspirerar och tillskansar sig rikedomar genom att påstå sig dölja/äga sanningen om kristendomen och Jesus. Är allt en lögn? Vad händer då med samhället som bygger på själva grunden av kristendomen? Allt är lite rörigt och vi pratade om just vad konspirationen innebar och vilka som dolde vad egentligen. Tess och Reilly ger sig ut på jakt efter denna omkodare. De förflyttar sig till Europa i jakten på svar. Reilly och Tess råkar ut för att dyka i farliga vatten och stormar på havet. Äventyren avlöser varandra i en hisnande fart som nästan tar fokus i från just vad handlar hemligheten om. Boken är så handlingsinruktad att den tappar fokus på den spännande budskapet. Det går lite för fort och är lite för ytligt.

Jämförelser med Da Vincikoden av Dan Brown låter sig göras. Det Da Vincikoden lyckas med är att locka in läsaren i de gamla kulturella skatter som t.ex den Katolska kyrkan byggt upp och lockar till att vilja besöka Vatikanen och att lära dig mer om allt det han beskriver. Detta saknar Den siste tempelriddaren tycker jag.

Vi kom in på religionen och dess betydelse för samhället och våra liv. Vi funderade om och hur samhället skulle påverkas av att kyrkan berättar att Jesus var inte Guds son utan en vanlig man, med ett budskap, kanske dessutom gift med familj. Ingen av myterna och berättelserna som kristendomen bygger på skulle då vara sanna. Hur reagerar vi? Hur djupt siter traditionerna? Hur präglas vi av vår tro? Dessutom försökte vi lekmannamässigt disktuera den gemensamma bas de olika stora religionerna har. Hittade inga svar, men boken inspirerade till dessa tankar.

L L L - bra spänningsinriktad bok med hög fart och fläkt. Synd att djupet i historien saknas.

Det var givande och trevligt, som alltid, att få träffa vänner och bokälskare och prata böcker.

Inga kommentarer: