söndag 31 maj 2009

Vi som ser på

Vi som ser på av Johan Uenge. Läste ut den på bussen i går. Boken är en av de böcker jag haft i bokhyllan en längre tid. Den handlar om fyra killar som älskar jazz och har bandet Four brothers tillsammans. Detta är kanske inte det hippaste de kan ägna sig åt, men det är det de lever för. Eller? En dag skaffar sig en av bandmedlemarna, Andreas, flickvän och slutar i bandet. Vad händer när de är på väg att växa upp och deras liv går i lite olika riktningar?

Trots att det är ett "jag" vi följer genom berättelsen beskrivs Andreas som huvudperson på baksidan, såhär står det på bokens baksida: "Andreas och hans kompisar spelar i hop i jazzbandet Four brothers. Men när Andreas plötsligt en dag lämnar bandet och skaffar flickvän förändras allt". Jag tycker mer det handlar om killen som är berättare, det är hans familj och hans tankar vi följer. Andreas är egentligen bara med som en katalysator som utlöser behovet av förändring. Läsaren får aldrig veta huruvida Andreas tyckte det var ett svårt beslut att lämna bandet eller något annat om honom.

L L L : Det är en varm och lättläst bok om fyra väldigt vanliga och shyssta killar som får omvärdera sina liv, såsom vi alla gör när vi växer upp.

Inga kommentarer: