torsdag 23 juli 2009

The Eyre Affair





Jag undrar vad det är som får mig att gilla lite udda fantasyliknande böcker. Jag har ju läst en del som handlar om vampyrer (Meyers och Westerfield), männsikor som försvinner in i böcker (Funke) och om udda verkligheter där utseende eller samhälle manipuleras till en ytlig perfektion (Westerfield). Det är intressant och roligt att ta del av dessa författares fantasi. Undrar om det är lättare att skriva i den genren. Är du som författare friare att s.a.s hitta på en egen värld?

Nu handlar det om The Eyre Affairav Jasper Fforde. Vi förflyttas till ett alternativt 80-talsliknande samhälle. Litteratur är extremt värdefullt och framförallt att komma åt förstautgåvorna. En division av polisen kallad Literary Detectives jagar brottslingar som manipulerar och förfalskar den stora litteraturen.

Thursday Next, huvudpersonen, är specialiserad på Shakespeare, men har en stor förkärlek för systrarna Brontë. Hon är i treiitoårsåldern och lever med sitt jobb. Hon ramlar in i en härva där orginalmanuskript stjäls, kollegor skjuts i hjäl. Hon har dessutom råkat ut för ett antal gånger att hon har ramlar in i Jane Eyre-boken, scenen där Mr Rochester och Jane Eyre träffas och han ramlar av sin häst. Nu jagar hon stora skurkar som har kidnappat hennes farbror och faster. De vill åt en uppfinning hennes farbror just färdigställt som möjliggör manipulation av litteraturen. Mindre bifigurer från kända verk börjar dyka upp - mördade.

Ja, det är en otrolig historia och väldigt rolig läsning, skön dialog och en bra, tuff huvudperson. Litteraturens makt och förmåga att väcka fantasin till liv upphör aldrig att förvåna. I den här boken liksom i Bläckhjärta av Cornelia Funke suddas gränsen mellan fiktion och verklighet ut.

Inga kommentarer: