fredag 10 juli 2009

Uglies



Uglies av Scott Westerfield sträckläste jag sista delen av i går, tror jag har hittat en ny favoritförfattare. Gillar framtidsvisionen som är lite mörk, men ändå hoppfull, kanske lite mer hoppfull mot slutet än vad jag hoppats på. Han har skrivit ytterligare delar i serien om Tally, Shay och de andra. Egentligen kan denna bok läsas som en utvecklingsroman om en tonåring som upptäcker att livet är mer gråzon än vad du som barn förstår, men det faller lite mot slutet.

Tally har tre månader till hon fyller 16 och äntligen ska få sin skönhetsoperation, bli en Pretty och och flytta till Prettyville. Hon lever i en ganska steril värld med teknik och konstgjorda energikällor som maximalt ska spara miljön. In i hennes liv kommer en ny vän, Shay, som inte riktigt är lika förväntansfull på operationen. Hon vill inte bli pretty. De rymmer ut på äventyr och det slutar med att Shay beslutar sig för att rymma och inte genomgå sin operation. Shay beger sig till ett litet samhälle The Smoke, som är befolkad av Uglies, dvs vanliga människor. Tally vill opereras och ligger lågt. Men, den dag hon ska opereras ställs hon inför ett ultimatum: Hitta Shay, avslöja var samhället The Smoke ligger, eller förbli en Ugly för alltid. Tally berättar det hon vet och ger sig ut och letar efter Shay. Hon hittar henne. Sedan när hon får reda på mer av människorna i The Smoke verkar inte beslutet lika enkelt längre. Är det verkligen bara utseendet som förändras när de genomgår operationen? Sanningen om Pretties och Prettyville är kanske inte fullt så vacker som människorna i den.

Jag gillar det här. Det väcker tankar om vad skönhet, frihet och ett fritt samhälle innebär och det är alltid intressant. Det här är en bok som jag vill läsa och diskutera med utseendefixerade tonåringar och vuxna. För vad är egentligen skönhet?

Inga kommentarer: