fredag 30 oktober 2009

Bra debattartikel

”S tror att friskolor är roten till allt ont”

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3713495.svd#tw_link_widget

Detta är rubriken på en läsvärd och intressant artikel som publicerades i SvD den 27/10. Mats Gerdau och Maria Stockhaus skriver om S skolpolitik och vad som ska bli skolans valfråga i valet. Det visar sig att frågan om friskolor fortfarande står i fokus - lite väl mycket.

Det kompakta motståndet mot friskolor verkar leva vidare, både inom S och inom den kommunala skolan faktiskt. Jag har aldrig förstått detta. En bra skola är en bra skola och även en friskola kan erbjuda en lagenlig och bra undervisning.

Det som är det mest intressanta är att denna fråga tar bort fokus i från det viktiga. Över 90% av eleverna går trots allt i den kommunala skolan. 69 av de 75 miljarder som satsas på skolan hamnar i kommunala skolor (detta är siffror från artikeln).

Så - vi måste helt enkelt gräva där vi står: Det är de kommunala skolorna som behöver bli mer proffessionella på det vi arbetar med och det gäller både ekonomi, administration och den självklara kärnverksamheten: kunskaperna. Jag propagerar ofta för att fel personer nu sitter med fel uppgifter. Ekonomer ska sköta ekonomin och här tror jag skolorna kan gräva guld!

En rektor fattar sedan sina beslut som rör verksamheten utifrån ekonomins ramar och det ska finnas tid och intresse/insikt för att även vara pedagogisk chef och planera för den pedagogiska verksamheten. Ytterst ska sedan pedgogerna utföra en bra pedagogisk verksamhet som ständigt utvärderas av oss själva.

Till sist den avslutande meningen i artikeln som även såklart fångar det jag tycker:

"Vårt fokus ligger på att förbättra den kommunala skolan, inte på att motarbeta alternativen. Varje skola måste förtjäna sina elever och det gör man genom att erbjuda en riktigt bra och modern undervisning som ger slitstarka och användbara kunskaper."

Inga kommentarer: