söndag 17 januari 2010

Sherlock Holmes



Sherlock Holmes och hans trogne följeslagare Dr Watson. Legender inom både TV och film och litteratur sedan slutet av 1800-talet så deckargenren växte fram. Böckerna skrevs av Arthur Conyan Doyle.

Såg Guy Ritchies film Sherlock Holmes och här spelas Sherlock Holmes av Robert Downing Jr och Dr Watson av Jude Law (honom tycker vi om bara så att ni vet....). Filmen utspelar sig i det skitigaste möjliga 1800-talets London med kol, hästvagnar och grå viktorianska byggnader. Fantastisk miljö! Relationen mellan Shelock och Watson är rå, hjärligt, rolig, typisk manlig vänskap.

Stämningen i filmen är lite av pojkäventyr, action och deckare i ett. Här är skurkarna skurkar och de goda goda. Underhållande och fartfyllt. Sedan skrattar jag lite åt Sherlock Holmes berömda slutledningförmåga utifrån detaljer och det utgör ett bra inslag i filmen. Actionscenerna är lite annorlunda filmade och de ger de en annan dager och ett annat syfte än att bara skapa slagsmål och dramatik, det har Ritchie som regissör gjort bra.

Jag tycker om den här filmen och det är två ypperliga skådespelare som bär fram en välberättad historia.

Inga kommentarer: